Publicații

Juridicizarea politicului

COMMAILLE, Jacques; DUMOULIN, Laurence; ROBERT, Cecile

Institutul European, Iasi, 2012


Avand in vedere locul pe care il ocupa problema legalitatii in domeniul politic, care face insuficienta abordarea ei exclusiva de catre drept, acest volum colectiv propune contributii venite dinspre diverse stiinte socio-umane: istorie, antropologie, sociologie, stiinta politica. Sunt analizate, pe de o parte, efectele practice ale juridicizarii in elaborarea si implementarea politicilor, iar, pe de alta, evolutia frontierelor disciplinare in cadrul stiintelor sociale pe care o determina aceasta. Noile cai de cercetare propuse se bazeaza pe interdisciplinaritate si punerea intr-o perspectiva comparatista a obiectului studiat. Considerat o lucrare clasica in Franta, volumul se adreseaza atat sociologilor sau politologilor, cat si juristilor, reconfigurarile politico-juridice la nivel european facandu-l o lectura indispensabila si pentru specialistii romani.

Din cuprins

- De la "sociologia juridica" la o sociologie politica a dreptului
- Despre analiza politicilor publice: reflectii critice despre o teorie fara drept
- Perspective incrucisate asupra construirii legii: de la o istorie sociala la o socio-istorie a actiunii publice
- Antropologia, intre negarea si imitarea dreptului
- Noile utilizari ale dreptului in reglementarea politica
- Implementarea politicilor si productia normativa: unghi mort al analizei politicilor publice?
- Intre politic si drept, politica judiciara a orasului
- Juridicizarea politicului. Intre realitate si cunoasterea realitatii

COMMAILLE, Jacques este profesor la Ecole Normale Superieure din Cachan, cercetator la Institut de Sciences sociales du Politique. Specialist in sociologia familiei si a dreptului, a contribuit, prin lucrarile sale, la diminuarea frontierelor disciplinare intre sociologie, drept si stiinta politica.
Printre volumele publicate: L'esprit sociologique des lois (1994), Les nouveaux enjeux de la question sociale (1997), Territoires de justice: une sociologie politique de la carte judiciaire (2000).

DUMOULIN, Laurence este politolog, cercetator la Institut de Sciences sociales du Politique.
A publicat lucrarea L'expert en justice. De l'invention d'une figure à ses usages (2007) si a contribuit sau a coordonat mai multe volume colective.

ROBERT, Cecile este profesor la Institut d'Etudes Politiques de Lyon.
A coordonat mai multe volume colective, printre care: Le recours aux experts. Raisons et usages politiques (2005), La fabrique des "Europeens". Processus de socialisation et construction europeenne (2010).

 Justitie, politica si societate
 268 pagini, (130x205) mm
 ISBN: 978-973-611-905-7
 Pret 39 lei

Comenzi pe: www.euroinst.ro

Realizare si administrare