Publicații

Reforme ale justitiei in Europa de Est

DIRDALA, Lucian Dumitru (editor)

Institutul European, Iasi, 2014


Avand in vedere locul pe care il ocupa problema legalitatii in domeniul politic, care face insuficienta abordarea ei exclusiva de catre drept, acest volum colectiv propune contributii venite dinspre diverse stiinte socio-umane: istorie, antropologie, sociologie, stiinta politica. Sunt analizate, pe de o parte, efectele practice ale juridicizarii in elaborarea si implementarea politicilor, iar, pe de alta, evolutia frontierelor disciplinare in cadrul stiintelor sociale pe care o determina aceasta. Noile cai de cercetare propuse se bazeaza pe interdisciplinaritate si punerea intr-o perspectiva comparatista a obiectului studiat. Considerat o lucrare clasica in Franta, volumul se adreseaza atat sociologilor sau politologilor, cat si juristilor, reconfigurarile politico-juridice la nivel european facandu-l o lectura indispensabila si pentru specialistii romani.

Din cuprins

- Aspecte de istorie a reformei justitiei din Romania. Lectii invatate 
- Cateva consideratii despre aparitia unui regim international al justitiei penale si consecintele sale asupra suveranitatii statale
- Conditionalitatea europeana, reformele justitiei si independenta puterii judecatoresti. Cazul Republicii Serbia
- Metode alternative de rezolvare a disputelor administrative: despre un posibil model de evaluare a activitatii Ombudsmanului
- Reforma sistemului de contencios administrativ in Croatia
- Institutiile romanesti sub presiune: criza din vara anului 2012 si reactiile Uniunii Europene

Lucian Dumitru Dirdala este lector in cadrul Facultatii de Drept de la Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi si lector asociat in cadrul Centrului de Studii Europene de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. A obtinut titlul de Master in Relatii Internationale si Studii Europene la Central European University - Budapesta (1997) si pe cel de Doctor in Stiinte Politice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (2008). Domenii prioritare de cercetare: teoria democratiei, teoria relatiilor internationale. Este implicat in proiecte editoriale si media asociate stiintei politice.

Contributori:
Cristi Danilet; Ruxandra Ivan; Maria Dicosola; Teuta Vodo; Laura Hossu, Dacian Dragos; Frane Stanicic, Lana Ofak; Radu Nicolae, Simona Trandafir, Sorina Draghici, Ruxandra Pirlan; Cristian Bocancea; Sorin Bocancea; Mihaela Roxana Prisacariu; Gianina Radu; Liviu Marius Harosa; Ramona Delia Popescu; Nicolae­Horia Tit.

 Justitie, politica si societate
 266 pagini, (165x235) mm
 ISBN: 978-606-24-0044-6
 Pret 35 lei

Comenzi pe: www.euroinst.ro

Realizare si administrare